Selecteer een pagina

Bent u integer?

Je hoeft er het nieuws de laatste tijd maar op na te slaan of het gaat over integriteit. Of het nu gaat om loonsverhogingen binnen de financiële sector, de ‘me too’ discussie, de nevenactiviteiten van een voetbaltrainer of de miljoenenfraude van een belastingadviseur, integer handelen staat hierin centraal.

Nu bent u er waarschijnlijk van overtuigd dat dit uw bedrijf niet zal raken, en laten we hopen dat dit ook daadwerkelijk zo is. Maar wellicht herkend u uitspraken als: ‘ik gedraag me zo, omdat collega’s dat ook doen’, ‘we doen dit al jaren zo’, ‘ik kan zo’n cadeau toch niet weigeren’, ‘die hele me too discussie is toch flauwekul’, ‘de leidinggevende moet er maar iets van zeggen’. Dan is het mogelijk tijd om integriteit bespreekbaar te maken. Daarnaast kan het geen kwaad periodiek stil te staan bij integer gedrag binnen uw bedrijf. In deze blog ga ik in op soft controls m.b.t. integriteit.

Waaruit blijkt integer gedrag?

  1. Evenwichtig handelen: worden alle relevante belangen onderkend en zichtbaar meegewogen in besluitvormingsprocessen en projecten?
  2. Consistent handelen: wordt gehandeld in lijn met kernwaarden, beleid, doelen en principiële keuzen?
  3. Bespreekbaarheid: is er een klimaat waarin dilemma’s, zorgen, risico’s en taboes aan de orde (kunnen) worden gesteld?
  4. Voorbeeldgedrag: geeft u of uw management het goede voorbeeld?
  5. Uitvoerbaarheid: worden er realistische en uitvoerbare doelen gesteld en werken processen en systemen goed?
  6. Transparantie: bent u open naar uw toezichthouders en medewerkers? Is er zicht op niet integer gedrag?
  7. Handhaving: worden er passende maatregelen genomen op niet integer gedrag?

Bespreek bovenstaande 7 soft controls eens binnen uw managementteam of beter nog bespreek ze met uw medewerkers. Zo werkt u zichtbaar aan een integere bedrijfscultuur.

Next

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *